De Spil
Koen Bauters

Wim Opbrouck & Ron Reuman presenteren: LAMENTO 1945
wo 26 mrt 2025 20:00 - 22:00
wo 26 mrt 2025
20:00 - 22:00
  • wo 26 mrt 2025
    20:00 - 22:00
    De Spil, Roeselare
    schouwburg

'LAMENTO 1945' is een rouwklacht die niet alleen het einde van de Tweede Wereldoorlog herdenkt, maar ook het leed aanklaagt, veroorzaakt door elk gewapend conflict waar ook ter wereld.

Wim Opbrouck en Ron Reuman creëren deze voorstelling omringd door topmuzi - kanten en met indrukwekkende visuals geselecteerd door Stephan Vanfleteren. Gezongen en gespeeld in alle wereldtalen. In de traditie van voorstellingen als: ‘Ik val, val in mijn armen’, ‘We shall overcome’, ‘Peace to the world’ en ‘Ik ben de walvis’.

“We zingen omdat het nooit stil mag blijven. We zingen omdat het moet. We zingen omdat we niet anders kunnen. En misschien zingen we vooral om onszélf moed in te zingen, om hoopvol uit te kijken naar de dag waarop de overwinning gevierd wordt van de democratie en het humanisme. Dat is het belang van herdenken. Omdat wij nooit mogen vergeten wat was. Nooit mogen blind zijn voor wat is. Het is onze persoonlijke, kleine druppel op die veel te hete plaat.”

credits

Wim Opbrouck: piano en zang - Ron Reuman: drums en percussie - Gianni Marzo; gitaar en zang - Axl Peleman: contrabas en zang - Seraphine Stragier: cello en harp - Stephan Vanfleteren: visuals