De Spil
Boumediene Belbachir

Yellow Cake, Little Boy

Het nieuwstedelijk
za 5 apr 2025 20:00 - 21:40
za 5 apr 2025
20:00 - 21:40
  • za 5 apr 2025
    20:00 - 21:40
    De Spil, Roeselare
    schouwburg
  • inleiding om 19u15 door regisseur Stijn Devillé

Toen op 6 augustus 1945 de atoombom Little Boy op Hiroshima viel, wist alleen Edgar Sengier wat België daarmee te maken had.

Net voor de oorlog liet hij 1250 ton uraniumerts - door zijn mijnwerkers opgegraven - in het grootste geheim verschepen naar een depot in New York. Het kostbare erts werd toen gebruikt voor fluorescerende wijzers in polshorloges of om glas geel te kleuren. Maar Sengier vermoedde dat er meer toepassingen waren.

Ondertussen sukkelden Amerikaanse kernfysici, ook al in het grootste geheim, met het Manhattan Project. Tot ze van de gigavoorraad uranium van de allerhoogste kwaliteit hoorden. Einstein werd ingeschakeld om koningin Elisabeth druk te laten uitoefenen op Sengier om het goedje te verkopen.

Little Boy werd gemaakt met uranium uit Congo. De deal bracht 2,5 miljard dollar op voor de wederopbouw van België.

credits

Met: Tom Van Bauwel, Sara Vertongen, Prince K. Appiah e.a. – Live muziek en compositie: Geert Waegeman en Gerrit Valckenaers – Tekst en regie: Stijn Devillé – Dramaturgie: Els Theunis – deze productie kwam tot stand met de steun van de Taks Shelter maatregel van de Belgische federale overheid en Gallop Taks Shelter