De Spil
Paule Josephe

Werken en dagen

FC Bergman
za 19 okt 2024 20:00 - 21:30
za 19 okt 2024
20:00 - 21:30
  • za 19 okt 2024
    20:00 - 21:30
    De Spil, Roeselare
    schouwburg
  • inleiding om 19u15

FC Bergman, het gezelschap dat de wereld afschuimt en die steevast op zijn kop zet, is terug.

Met het onvergetelijke ‘The Sheep Song’ misten ze hun entree in De Spil niet. Een sterrenregen in de pers en verkozen tot beste voorstelling van 2021. Zeker weten dat ‘Werken en dagen’ de beste wordt van 2024!

Met ‘Le Quattro Stagioni’ van Antonio Vivaldi als leidraad, buigt FC Bergman zich opnieuw over één van hun favoriete thema’s: metamorfose. Hoe kunnen we opnieuw verbinding vinden met de cycli van de natuur?

Op de tonen van jazzmuzikant Joachim Badenhorsts versie van het meesterwerk, gaan o.a. Stef Aerts, Marie Vinck, Joé Agemans, Maryam Sserwamukoko, Fumiyo Ikeda en Thomas Verstraeten op zoek naar rituelen in een tijd van individualisme. 
Kunnen we leren van onze voorouders? Of hebben we nood aan nieuwe rites? 

Een woordeloze, dansante voorstelling met acht performers en twee jazzmuzikanten. Niet te missen

In 700 v.Chr. stelde de Griekse dichter Hesiodos voor zijn broer een reeks raadgevingen op schrift betreffende de kunst van het landbouwen. Deze brief, getiteld Werken en dagen, werd een boerenalmanak in dichtvorm, die agrarische adviezen paart aan een handleiding voor het leven in het algemeen.

De grond schenkt hun veel voedsel, op de bergen geeft
de eik zijn eikels, bijen zoemen in zijn stam;
de schapen gaan onder hun wollen vacht gebogen,
de zuigelingen lijken sprekend op hun vaders;
hun bloei en voorspoed duren voort, zij hoeven niet
op zee te varen met gevaar voor eigen leven:
de aarde, die het graan schenkt, geeft voldoende opbrengst.
(Hesiodos, Werken en dagen, 287-293)

Werken en dagen

‘The Sheep Song’, ‘JR’, ‘Van den vos’, ‘Het land Nod’. Het kan bijna niet anders of je hebt er al van gehoord. En als het je lukte om één van de uitgevochten tickets te bemachtigen, dan vergeet je die voorstellingen nooit meer.  Anarchistisch, licht chaotisch, extreem beeldend, poëtisch en groots. Stef Aerts, Marie Vinck, Matteo Simoni en Bart Hollanders hebben een unieke theatertaal gecreëerd. 

credits

Compositie en livemuziek: Joachim Badenhorst en Sean Carpio - Kostuumontwerp: An d’Huys – Lichtontwerp: Stef Aerts en Joé Agemans - Kostuumontwerp: An d’Huys – Lichtontwerp: Stef Aerts en Joé Agemans - Productie: Toneelhuis - Coproductie: Piccolo Teatro di Milano, Teatro d’Europa (IT), Les Théâtres de la Ville de Luxembourg (LU) - Met de steun van de Tax Shelter van de Belgische federale overheid via Gallop Tax Shelter