De Spil

Filmkus i.s.m. Wereldhuis West-Vlaanderen en Stad Roeselare

Soundtrack to a Coup d'Etat
documentaire
wo 4 dec 2024 20:00 - 22:30
wo 4 dec 2024
20:00 - 22:30

Welkom vanaf 19u voor een drankje en Congolees hapje. Om 19u30 inleidend gesprek met Johan Grimonprez, Dominque Lubaki en Elien Spillebeen.

‘Soundtrack to a Coup d’Etat’ is opgebouwd uit archiefbeelden en historische muziekopnames, met als thema de postkoloniale strijd om de rijke grondstoffenvoorraden van Congo na de onafhankelijkheid in 1960. De film wordt verteld vanuit het unieke perspectief van Andrée Blouin, een vergeten pionier van de vrouwelijke emancipatie en onafhankelijkheid in Afrika.

Deze ijzersterke, overdonderende film over jazz als geheim wapen won op  het prestigieuze Sundance filmfestival de Special Jury Award for Cinematic Innovation. 

Johan Grimonprez – uit Roeselare afkomstig - is wereldwijd gerenommeerd als videokunstenaar die op uiterst creatieve wijze uitzonderlijk beeldmateriaal weet te verweven met een diepgaande maatschappijanalyse. 

""Johan Grimonprez heeft met ‘Soundtrack to a Coup d’Etat’ de definitieve documentaire over Congo gemaakt." Humo ****

'Voor Soundtrack to a coup d’état' moet je een sterkere maag hebben en best geen aandachtstekort, want 150 minuten lang – en geen minuut te lang – bespeelt Johan Grimonprez al je zintuigen, tot en met je zesde." De Standaard ****

"Soundtrack to a Coup d’Etat valt nog het best te vergelijken met een freejazzconcert waarbij je in het begin geen idéé hebt waar de muzikanten je naartoe willen leiden, terwijl je aan het eind samen opgetogen en voldaan arriveert op een plek waarvan je nooit had durven te dromen." De Morgen ****

Regie
Johan Grimonprez
Speelduur
150 min
Jaar
2024
Land
België