De Spil

De Andere Film

The Mother of All Lies
di 24 sep 2024 20:00 - 21:37
di 24 sep 2024
20:00 - 21:37

“Waarom is er van mij in huis geen enkele foto van voor mijn twaalf jaar?”  Vaak heeft de Marokkaanse  filmmaakster Asmae el Moudir (°1990) zich dat afgevraagd. Heel eenvoudig was de uitleg: omdat haar grootmoeder Zahra - de baas in huis - dat niet wou. Aan de muur mocht alleen een foto van koning Hassan II. Net deze koning werd geviseerd tijdens de betoging in juni 1981 tegen een drastische verhoging van de prijs van het brood. 
Meer dan 600 betogers kwamen toen om bij deze "broodrellen", ze werden koudweg afgemaakt door de oproerpolitie in opdracht van het dictatoriale regime. Onder hen vele kinderen. Deze jarenlang  doodgezwegen historische gebeurtenis vormt vervolgens het kloppende hart van ‘La Mère de tous les mensonges’, een boeiend en persoonlijk familieverhaal met een louterend einde. 

Bij gebrek aan foto’s en film werd met het oog op deze documentaire de straat van Casablanca anno 1981 gereconstrueerd in een kleurrijke maquette: een lumineus idee! 
Bron: Freddy Sartor.

"'The Mother of All Lies’ verbindt knap een familieverhaal met een gitzwarte episode uit de Marokkaanse geschiedenis." De Volkskrant ****

De Andere Film
Regie
Asmae el Moudir
Speelduur
96 min
Jaar
2023
Land
Marokko
Taal
Arabisch
Ondertiteling
Nederlands