De Spil
Minh ho

2 solo's Ndoto + The fall in between

Lukah Katangila + Alexandros Anastasiadis "Greco"
double bill
vr 7 feb 2025 20:00 - 21:55
vr 7 feb 2025
20:00 - 21:55
  • vr 7 feb 2025
    20:00 - 21:55
    De Spil, Roeselare
    de komedie
  • inleiding om 19u15

dans / double bill
twee danssolo's op één avond in De Spil

Lukah Katangila / Ndoto
Lukah Katangila is een Congolese danser, choreograaf, performer en activist. Dans is voor hem een middel voor educatie, empowerment en het overbrengen van een politieke boodschap.

'La veste du président' (aka 'Ndoto') is voor Lukah Katangila een artistieke strijd voor gerechtigheid, waarheid en herstel. Geboren in Goma kon hij ontsnappen uit de handen van milities die kinderen kidnapten om er soldaten van te maken. Door de schaduwzijde van een land en een regio te belichten in dans, beeld en muziek, hekelt hij het stilzwijgen en de nalatigheid van de supranationale instellingen en westerse media.
“Als kind sprak ik nauwelijks, ik danste. Ik probeerde de dagelijkse realiteit waarin ik leefde - en die onbegrijpelijk was voor mij - uit mijn lichaam te krijgen. Hoe meer ik danste, hoe vrijer mijn denken werd en hoe dieper ik kon ademhalen."
'Ndoto' (Swahili voor ‘droom’) is een beweging die Lukah met een groep jonge dansers oprichtte, die opkomt voor de rechten van kinderen. In 2020 is de danssolo bekroond met de Roel Verniers Prijs.
---
Concept, tekst en choreografie: Lukah Katangila - Muziek: Pablo Mahiant - Licht: Dean Peeraer - Met steun van Ultima Vez

Alexandros Anastasiadis "Greco"  / The fall in between
Alexandros Anastasiadis danst sinds 2017 voor Wim Vandekeybus, Alexander Vantournhout en Julyen Hamilton en werkt geregeld samen met muziekband Dans Kapot.
In zijn energieke solo onderzoekt Alexandros de identiteit: wie ben je tegenover je omgeving? Hoe reageert iemand subtiel op een ontmoeting? Met het publiek in een cirkel en de performer in het midden geeft de danser zich genereus in zijn sterktes en zwakheden. Publiek en danser zijn beiden de observeerder en de geobserveerde. Door dans, spoken word en muziek op poëtische wijze met elkaar te verweven, laat de performer het publiek de ruimte om hen heen anders ervaren. De danser ziet in dat het publiek vitaal onderdeel is van de catharsis waar hij naar zoekt.
Dit stuk is een gedeelde ervaring die de moed van kwetsbaarheid viert.
---
Concept, choreografie en performance: Alexandros Anastasiadis “Greco” - Dramaturgie: Yasen Vasilev - Tekst: Alexandros Anastasiadis “Greco” en Margherita Dello Sbarba - External eye/assistentie: Margherita Dello Sbarba, Margherita Scalise, Maria Pisiou en Florian Hoffmeier

credits

Alexandros Anastasiadis “Greco:

Muziek: Blue Mountain - The Necks | Ain’t got no/ I got Life – Nina Simone 
Met steun van: RADAR Mechelen, ILES Artist Project,  De Warande, De Spil, Ultima Vez/Wim Vandekeybus

Engels gesproken