De Spil

Mooi Zijn en Zwijgen

Anke Brouwers
do 20 mrt 2025 20:30 - 21:50
do 20 mrt 2025
20:30 - 21:50
  • do 20 mrt 2025
    20:30 - 21:50
    De Spil, Roeselare
    de komedie

De meest markante vrouwen van de stille film

We kennen allemaal Charlie Chaplin, maar de filmgeschiedenis werd ook geschreven door Mary Pickford, Gloria Swanson, Pearl White, Lois Weber, Alice Guy Blaché, Mabel Normand en vele andere ondernemende vrouwen.

Anke Brouwers vertelt aan de hand van beeld- en filmmateriaal over de meest markante vrouwelijke filmmakers en sterren uit de periode van de (Amerikaanse) stille film. Ze waren pioniers in deze nieuwe kunstvorm en bekleedden functies als managers, producenten, scenaristen, regisseurs. Alles veranderde op het moment dat de filmwereld zich ontpopte tot een grote en winstgevende industrie: vooral mannen namen de zitjes in de raden van bestuur en leidinggevende functies in.

Anke Brouwers is docent filmgeschiedenis aan de School of Arts / HOGENT en is daarnaast ook freelance redacteur, filmjournalist en scenarist. Ze schreef onlangs het boek ‘Mooi zijn en zwijgen. De machtige vrouwen van de Amerikaanse stille film.’

In de reeks 'Living' brengt De Spil unieke verhalen en bijzondere voorstellingen in een gezellige setting in onze zaal De Komedie.