De Spil

Ndigo + De Spil: inspiratie en danspassie op en naast het podium

Roeselare heeft heel wat bruisende dansscholen. Ndigo is er één van. Ineke en Justin zijn de drijvende krachten en komen vaak in De Spil over de vloer, zowel voor hun eigen jaarlijkse dansshow maar ook als toeschouwer bij onze hedendaagse dansvoorstellingen. 

En hier komt het bijzondere deel: wist je dat we bij een aantal van onze dansvoorstellingen vooraf workshops organiseren bij dansscholen zoals Ndigo? Hierbij komt een gastchoreograaf van het gezelschap vooraf naar Roeselare om een stukje choreografie aan jonge dansers aan te leren.  

We hadden een leuke babbel met Ineke en Justin over deze samenwerking.  

Ineke en Justin, jullie motto is: ‘Dream it, do it, give it’?

Ineke en Justin: Ja! Bij Ndigo draait alles om het realiseren van dromen en het delen van onze passie voor dans. Wij zien dit ook bij jullie in De Spil en daarom hebben we zoveel raakpunten.

De verhalen die jullie in De Spil vertellen, extra’s naast de podiumvoorstellingen, Plustickets, publiekswerking, samenwerking met bijvoorbeeld De Aster, leerlingen met autisme die de planten verzorgen, dat is ‘give it’. Dat is ook jullie droom en visie. En ‘do it’, dat is jullie dagdagelijkse werking via de podiumvoorstellingen. Die ‘give it’, is hoe je iets terugbrengt naar de samenleving. Zo zijn die workshops, in samenwerking met jullie, het luik van ‘give it’ en we zijn blij dat jullie dat luikje samen met ons willen organiseren en dat jullie dat mogelijk maken.

De Spil: Onze missie gaat inderdaad verder dan enkel voorstellingen aanbieden. We streven ernaar om een brug te slaan tussen professionele dans en jonge dansers. Door workshops in dansscholen zoals Ndigo te organiseren, brengen we jongeren in contact met professionele dansers en choreografen. Hoewel deze extra’s niet altijd voor een heel groot publiek zijn, zien we het als iets essentieels. Het idee van die workshops in dansscholen is ooit gegroeid vanuit de vraag, hoe kunnen we jongeren die zelf dansen ook warm maken om te komen kijken naar onze dansvoorstellingen in De Spil.

Justin en Ineke: We zijn enorm enthousiast! Voordat we met De Spil samenwerkten, organiseerden we al zelf workshops met externe dansers en choreografen. Onze dansers vonden dat fantastisch. Dankzij De Spil kunnen we dit nu nog verder uitbreiden. De Spil neemt een groot deel van de organisatie op zich, wat ons helpt om ons te concentreren op wat we het beste doen: lesgeven en inspireren. We hadden eens een Australische choreograaf over de vloer. Ze leerde onze dansers eerst online een choreografie aan vanuit Australië, en later vanuit Engeland, voordat ze uiteindelijk naar onze studio in Roeselare kwam. Het was een indrukwekkende ervaring, zowel voor onze dansers als voor het publiek. Maar er viel inderdaad praktisch heel wat te regelen.

Weet dat dit nog pre-corona was, en we toen nog nauwelijks online werkten. We hebben ook heel het proces gefilmd en iedereen vond dat zo leuk om te zien.

Dat klinkt als een unieke ervaring. Hoe zien jullie de impact van deze workshops op jonge dansers?

Ineke en Justin: De workshops zijn bijzonder stimulerend voor onze dansers, variërend van 10 tot 16 jaar. Leeftijdsverschillen vervagen en er ontstaat een prachtige dynamiek. Als ze dan de voorstelling in De Spil bezoeken, hebben ze een persoonlijke band met de choreograaf. Ze kennen de stukken die ze in de workshop hebben geleerd en dansen ze na in de foyer van De Spil, na de voorstelling. Het is een krachtig proces van leren en inspiratie.

Vooraf horen we de ouders soms de vraag stellen of dat wel zal lukken, hun jonge kinderen die een dansles krijgen van een anderstalige choreograaf. Maar dat is geen drempel meer want dans en lichaamstaal zijn heel visueel en universeel. Ze leren zo ook zelfstandig werken, de kinderen van verschillende leeftijden helpen elkaar. Wij noemen dat ‘thinking dancers’. Dat vinden we belangrijk. Ze gaan even door een “struggle” om te begrijpen en uit te voeren, maar toch het lukt hen.

De Spil: We hopen dat het ook de drempel verlaagt voor jonge dansers om onze voorstellingen te bezoeken. Veel van de Ndigo-dansers treden al op in onze zaal tijdens hun jaarlijkse show, dus het is geweldig als ze ook andere professionele voorstellingen komen bekijken.

Hoe passen jullie bij Ndigo deze ervaringen in jullie bredere visie op dans en pedagogie?

Ineke en Justin: Wij geloven in een holistische aanpak. Het gaat niet alleen om danspassen, maar om de hele ervaring. We willen dat onze dansers leren en groeien, zowel fysiek als mentaal. 
Wij gaan vaak met onze eigen zoon naar leuke voorstellingen, en dat plezier willen we ook delen met de dansers van onze dansschool. Een avondje theater moet gewoon normaal zijn, vinden wij. Daarom proberen we de drempel wat lager te maken. Soms horen we ouders zeggen: "We willen wel vaker naar voorstellingen, maar we weten niet goed waar naartoe en hoe te beginnen." Nu, als dansdocenten zijn wij vaak ook daar, en dat schept meteen een vertrouwd gevoel.

We geloven echt dat als kinderen regelmatig naar theater gaan, ze die liefde later doorgeven aan hun eigen kinderen. Het brengt theater dichter bij iedereen. Stel je voor dat je later iets wilt doen of studeren in de kunst of theater. Misschien zeggen mensen dan: "Wat, iets met theater? Is dat wel een echt beroep?" Maar als je een kijkje achter de schermen neemt, verandert alles. Wij waren bijvoorbeeld eens op een opendag bij het Nationaal Ballet in Nederland. We konden overal rondkijken, bij de repetities, het kostuumatelier, de planning, de warming-up, zelfs de pilates studio en fysiotherapie. Dan zie je dat het theater een heel bedrijf is met zoveel kansen.

En zelfs als je uiteindelijk niet in de theaterwereld belandt, kun je nog steeds die passie doorgeven aan de mensen om je heen. Het is gewoon een geweldige ervaring die je met anderen kunt delen.

Hoe zien jullie de toekomst van deze samenwerking?

Ineke en Justin: We hopen deze samenwerking verder te zetten. Het is meer dan dans alleen; het gaat om het creëren van betekenisvolle ervaringen en het inspireren van de volgende generatie dansers.

De Spil: Precies, en we kijken uit naar meer van die prachtige momenten en verhalen die uit deze workshops voortkomen. We zien ook telkens het leuke resultaat verschijnen op jullie sociale media. Wat heel fijn is!

Tip voor een dansvoorstelling: Hoe Wim Vandekeybus de grenzen van de dans verlegt.
Ineke en Justin: Wij komen ook vaak naar dansvoorstellingen in De Spil kijken. Binnenkort komt Ultima Vez / Wim Vandekeybus naar De Spil en dat is echt geweldig.
Wim Vandekeybus is werkelijk een meester uit Vlaanderen. We herkennen veel dierlijke invloeden in zijn dans, echt rauw en intens. Hij heeft Vlaanderen echt op de kaart gezet wat betreft dans, met een flinke dosis durf, het verleggen van grenzen en het nemen van risico's.
De audities en het productieproces zijn zeer meeslepend en fysiek veeleisend voor de dansers, en dat zie je terug in de voorstelling. Je merkt dat er een uitgebreid creatief proces aan vooraf is gegaan. Zijn voorstellingen raken ons altijd heel persoonlijk. Het is alsof je de tijd vergeet wanneer je kijkt, je wordt als het ware de voorstelling ingezogen".